Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Gyvūnų juokas yra patvirtintas dalykas, teigia ekspertai
Gyvūnų juokas yra patvirtintas dalykas, teigia ekspertai
05-04-2005

JAV mokslininko teigimu, daugelis gyvūnų gali turėti savotiškos formos juoką. Profesorius Jaak Panksepp žurnale „Mokslas“ spausdinamame straipsnyje teigia, kad ir kiti gyvūnai, ne tik žmonės, skleidžia garsus, kurie primena žmonių juoką. Prie šių garsų priskiriamas šimpanzių ir šunų šnopavimas, kai jie žaidžia, ir žiurkių skleidžiami spigūs garsai. Profesoriaus Jaap Panksepp teigimu, tai gali reikšti, kad sugebėjimas juoktis gali būti labai sena emocinė reakcija, kuri atsirado anksčiau už žmogaus išsivystymą. Tyrimo duomenys leidžia manyti, kad sugebėjimas juoktis vystantis žmogui atsirado anksčiau nei sugebėjimas kalbėti. Ohajo valstijos (JAV) universiteto profesorius Jaak Pankstepp aiškina, kad nerviniai kanalai, kuriais perduodamas juokas, egzistuoja „senosiose“ smegenų dalyse, kurių bendroji struktūra būdinga daugeliui gyvūnų.  Jaunos šimpanzės šnopuoja žaisdamos, kai vaikosi ir kutena viena kitą. Žaisdamos žiurkės cypia, o šį jų garsą kai kurie mokslininkai taip pat sieja su teigiamomis emocijomis. Kai žiurkės kutenamos žaidžiant, jos socialiai prisiriša prie žmonių ir greitai ima ieškoti panašaus kutenimo, teigia JAV neurologijos mokslininkas. Cypimo garsus gali išprovokuoti nervinės grandinės, kurios atpalaiduoja nefrologinį perdavėją – dopaminą. Tokios pat dopamino grandinės paskatina veikti ir žmogaus smegenis, kai asmuo yra susijaudinęs. Profesorius Jaan Pankstepp rašo, kad tokia informacija gali padėti išsiaiškinti, kaip juokas ir kvailiojimas atsirado aukštesniosiose mūsų smegenų zonose. Nors niekas netyrė žiurkių humoro galimybės, jeigu jis egzistuoja, jis yra labai glaudžiai susijęs su farsu. Tačiau kiti mokslininkai yra labiau linkę laikyti juoką ir džiaugsmą tik žmogui būdingomis savybėmis.

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
MONIKUTE
Parašytas Svečias Data 2005-04-24 20:14:30
Mano katinas kartais klastingai sypsosi:)

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.