Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Neurobiologinis psichoterapijos poveikis
Neurobiologinis psichoterapijos poveikis
31-05-2006

 Šiuo metu jau yra daug įrodymų, kad sėkminga psichoterapija skatina smegenų funkcijų pokyčius. Šie pokyčiai dažnai prilygsta medikamentų sukeltiems pokyčiams.

Bent jau taip teigia nauja studija, kurią atliko Veena Kumari (Psichiatrijos Institutas). Pažvelkime į vieną depresijos pavyzdį: buvo ištirtos dvi grupės pacientų (viena grupė buvo gydoma medikamentu 'Seroxat', kita - kognityvine bihevioristine terapija). Smegenų vaizdavimo technika ištyrus abi grupes paaiškėjo, jog abi jos gijo vienodai sėkmingai, abiejų grupių smegenų žievėje sulėtėjo medžiagų apykaita, sulėtęjęs metabolizmas paskatino gijimą.

Obsesinio-kompulsinio sutikimo atveju smegenų skanavimo technika parodė, kad tiek gydant medikamentu 'Prozac', tiek bihevioristine terapija, smegenyse vyksta labai panašūs pokyčiai. Šios studijos turėtų skatinti tolimesnius tyrimus, nes psichoterapija gali būti pranašesnė už medikamentinį gydymą. Vienas iš teigiamų psichoterapijos bruožų yra minimalus šalutinis poveikis. Kumari, V. (2006).

Do psychotherapies produce neurobiological effects? BPS RESEARCH DIGEST Issue 68   

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.