Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Paslaptingieji unguriai neršia Mėnulio šviesoje
Paslaptingieji unguriai neršia Mėnulio šviesoje
08-03-2006

Sena japoniškųjų ungurių, ypač vertinamų gurmanų, paslaptis pagaliau atskleista.

Kaip ir jo pusbroliai iš Atlanto, japoniškieji unguriai (Anguilla japonica) subręsta gėlame vandenyje, o neršti plaukia į vandenyną, tačiau iki šiol nebuvo aptikta, kur tai vyksta. 
Japonų okeanologai pagaliau aptiko tą vietą - tai povandeniniai kalnai Didžiajame vandenyne netoli Marianų salų, Vakarų Marianų povandeninio kalnagūbrio pietuose. Čia, metų viduryje, prasidėjus Mėnulio delčiai, šiltuose tropiniuose vandenyse unguriai  susirenka nerštui.

Tai protingai pasirinkta vieta, nes ungurių mailius yra nunešamas Kuroshio srovės prie Japonijos ir Kinijos krantų, kur unguriai subręsta gėlavandeniuose ežeruose ir upėse. Jei nerštas vyktų kiek piečiau, unguriai būtų pagauti kitos srovės ir nunešti į pietus.
Tačiau savo plotu tai labai maža teritorija, palyginus su Saragoso jūra Karibuose, kur neršia europietiškieji ir amerikos unguriai, todėl iki šiol jos nepavykdavo surasti.

Japonijoje ungurys yra laikomas delikatesu, ir čia jis vadinamas 'unagi' - keista, bet kiek primena lietuvišką ungurio pavadinimą.

News in Science

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.