Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Šylant klimatui pasaulis sulauks dar didesnių uraganų
Šylant klimatui pasaulis sulauks dar didesnių uraganų
17-03-2006

JAV meteorologai paskelbė, kad šylantis vandenynų vanduo - pagrindinė priežastis, kodėl pasaulį siaubia vis stipresni uraganai. Tą Džordžijos technologijos instituto mokslininkai tvirtina, išanalizavę duomenis apie pačius stipriausius - 4 ir 5 kategorijos - uraganus nuo 1970 m. Kadangi klimatas, o kartu ir vanduo šyla toliau, galima daryti prielaidą, kad kils ir daugiau Katrinai, siaubusiai Naująjį Orleaną praėjusių metų rugpjūtį, prilygstančių uraganų.

Tai, kokiu būdu vanduo veikia uraganų formavimąsi, mokslininkams ne naujiena. Uraganai kyla, kai iš vandenynų garuojantis vanduo 'maitina' debesų sūkurius, o kuo vanduo šiltesnis, tuo daugiau energijos jis gali suteikti.
Menka paguoda, kad pastaraisiais dešimtmečiais didėjo tik uraganų stiprumas, o ne jų skaičius. Tiesa, uraganus tyrinėjusių Džordžijos mokslininkų oponentai mano, kad ta šylančio vandens įtaka nėra tokia jau didelė - tiesiog vėtrų stiprumas ir taip linkęs svyruoti.

Šiaip ar taip, mokslininkai įspėja, kad netrukus rudeniui artėjant prasidedančių uragano sezonų metu gali nukentėti ir tie regionai palei vandenyną, kurie dar prieš metus kitus buvo laikomi saugiais.



Nature

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.