Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Nustatyta, kad šimpanzės laikosi kultūrinių normų
Nustatyta, kad šimpanzės laikosi kultūrinių normų
11-09-2005

Žmonės nėra vieninteliai, kurie nori prisitaikyti. Mokslininkai nustatė, kad šimpanzės taip pat stengiasi daryti viską taip, kai tai daro kitos jų pažįstamos šimpanzės. Andrew White iš St. Andrews universiteto Fite, Škotijoje ir jo kolegos tyrė tris grupes nelaisvėje gyvenančių šimpanzių ir skirtingus metodus, kuriuos jos taikė norėdamos gauti maisto. Pirmoje grupėje buvo labai svarbi patelė, kuri buvo išmokyta pasiimti maistą iš aptvaro naudodama lazdą, kuriame nustumdavo atgal kliūtį ir maistas pasidarydavo jai lengvai pasiekiamas. Antrojoje grupėje taip pat buvo patyrusi patelė, tačiau ji buvo išmokyta pakelti kliūtį, kad galėtų pasiimti skanėstą. Trečioji grupė buvo kontrolinė, ir joje nebuvo išmokytos bezdžionės. Kai išmokytos patelės buvo grąžintos į atitinkamas savo grupes, kitos šimpanzės atidžiai stebėjo jų veiksmus prie maisto aparato ir pačios išmoko taikyti stūmimo arba kėlimo techniką. Trečiosios grupės nariai, kurie neturėjo individo, galėjusio parodyti, kaip pasiekti skanėstą, patys to neišmoko daryti. Dažniausiai pirmosios grupės individai stumdavo, o antrosios grupės individai keldavo kliūtį, tačiau vėliau netikėtai kai kurios šimpanzės atrado ir pritaikė kitą strategiją. Tačiau kai po dviejų mėnesių pertraukos joms vėl buvo grąžintas aparatas, jos grįžo prie to metodo, kuris buvo dominuojantis jų grupėje. Tai reiškia, kad toje grupėje, kurioje šimpanzės buvo išmokusios pakelti kliūtį, jos ir toliau taikė šį būdą, visiškai atmesdamos kitą techniką – stūmimą, kuri iš tiesų šimpanzėms labiau būdinga nei kėlimas. Tyrėjų komandos ataskaitoje rašoma, jog jiems pavyko nustatyti, kad ne tik žmonės laikosi grupės normų, kai egzistuoja alternatyvi technika, kuri reiškia kitos grupės normą. Panašumas patvirtina vidinės motyvacijos sukeliamą poreikį kopijuoti kitus, kurį sąlygoja socialiniai ryšiai, o ne materialiniai apdovanojimai, tokie kaip maistas. Tyrimo rezultatai leidžia manyti, kad ši tendencija buvo būdinga paskutiniams bendriems šimpanzių ir žmonių protėviams ir byloja apie ankstyvą mūsų noro prisitaikyti kilmę.

Scientific American

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.