Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Gigantiškas kalmaras Londono muziejuje
Gigantiškas kalmaras Londono muziejuje
01-03-2006

Netoli Folklendų salų žvejybos laivo komanda sugavo milžinišką 8,62 m kalmarą. Gigantiškieji kalmarai (angl. giant squid), kurie senovėje būdavo tapatinami su jūros pabaisomis, yra labai retai sutinkami bei gyvena 200 m -1000 m gylyje. Jie gali sverti iki 1000 kg, o didžiausias 18,5 m ilgio gyvūnas buvo rastas 1880 metais netoli Naujosios Zelandijos.

'Dauguma gigantiškųjų kalmarų yra negyvi išmetami ant kranto arba randami kašalotų skrandžiuose, taigi jie būna gana blogai išsilaikę,'- aiškino Nacionalinio Istorijos muziejaus darbuotojas Jon Ablett, todėl rasti taip gerai išsilaikiusį egzempliorių yra didelė retenybė. Reikėjo net kelių mėnesių, kol kalmaras buvo paruoštas ekspozicijai. Pirmiausia jis buvo atšildytas; tai užėmė apie keturias dienas. Didelė problema buvo kalmaro mantija - kūnas, kuris yra gana storas palyginus su plonais čiuptuvais, todėl reikėjo spėti atšildyti mantiją, kol dar čiuptuvai nepradėjo pūti. Tai buvo atlikta panardinant mantiją į vandenį, o čiuptuvus laikant išorėje kartu su ledais. Galiausiai kalmarui buvo suleista formalino tirpalo, kuris neleidžia audiniams pūti. Dabar gigantiškasis kalmaras yra patalpintas į ilgą stiklinį indą pripildytą konservuojančio skysčio ir yra vienas iš 22 milijonų muziejaus eksponatų.

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
kalmarai
Parašytas Svečias Data 2006-03-11 19:37:40
Atsiųskit nuotrauką su komentaru, įdėsim ir jūsiškį. office@ibn.lt
kalmarai
Parašytas Svečias Data 2006-03-10 15:19:25
2004m.vsara buvome graikijoje,tiksliau korinto ilankoje.kadangi pazinojome vietinius zvejus,tai kartu isplaukeme zvejoti.tai jie isleide tinklus,po puses val traukdami juos i laiva itarauke 3,5m kalmara.labai isigandome ar gali buti tokiu milzinu ir is pradziu net nesupratome koks cia padaras.yra padarytu photo

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.