MOKSLASplius.lt

Transportui siūlomi gamtos neteršiantys varikliai

Varikliai, pagrįsti nuolatiniais magnetaisLigi šiol nepralenktas Lietuvos išradybos korifėjus prof. Kazimieras Ragulskis

Panaudojus nuolatinius magnetus kaip judesio transformatorius pavyko sukurti tobulus mechaninių virpesių ir bangų generatorius. Už sukurtą jų veikimo principą akad. prof. Kazimieras Ragulskis ir Romualdas Ruzgus gavo TSRS išradimą pripažintą pionierišku, t. y. pirmu tokio tipo pasaulyje. Toliau jie abu 1980–1992 m. išvystė šių variklių veikimo principą ir gavo pripažintų aštuonių išradimų liudijimus. Reorganizavus K. Ragulskio veiklą nebebuvo galimybių vystyti tyrimus ir išradimus bei tų generatorių įgyvendinimą praktikoje. Sukurti virpesių ir bangų sužadinimo generatoriai turi svarių privalumų lyginant su žinomais iki šiol. Jie gali būti nuo mikro iki makro pagal galingumą, gali būti ir daugiakoordinatiniai, mažo svorio, lengvai valdomi pagal generuojamų procesų charakteristikas.

Toliau vystydamas tyrimus akademikas K. Ragulskis sukūrė variklių, pagrįstų nuolatiniais magnetais, veikimo principus. Jų esmė yra pagrįsta magnetų komponavimu ir įvedamais papildomais judesiais. Patentuoti jo svajonė sudužo dėl per didelių išlaidų. Todėl apie tokių variklių veikimo principą prieš daugiau negu dvejus metus K. Ragulskis paskelbė straipsnį žurnale Journal of Vibroengineering. Ten pateiktas pavyzdys variklio, kuris susideda iš statoriaus su dviem magnetų eilėmis ir rotoriaus su viena magnetų eile. Varikliui veikiant ašinis judesys tarp statoriaus ir rotoriaus užtikrinamas kinematiškai.

Tokie varikliai gali pakeisti vidaus degimo variklius transporte (automobiliuose, motocikluose, dviračiuose, nedideliuose lėktuvuose ir skraidymo aparatuose, laivuose), elektros gamyboje (pavyzdžiui, turistai gali panaudoti tokius variklius su elektros generatoriais) ir kitose srityse. Be to, sėkmingai kuriamos magnetinį lauką izoliuojančios medžiagos.

Visa tai atveria galimybes saugoti mūsų aplinką nuo taršos.


„Mokslo Lietuvos“ inf.

 



Nuotraukoje:

 

Ligi šiol nepralenktas Lietuvos išradybos korifėjus prof. Kazimieras Ragulskis