MOKSLASplius.lt

Profesinio ugdymo mokyklos ir verslininkų bendradarbiavimas

Švietimo ir mokslo ministerijoje šiandien pristatytas Alantos technologijos ir verslo mokykloje įkurtas Žaliosios energetikos centras. Jį įkūrė mokykla kartu su Lietuvos verslo darbdavių konfederacija. Numatoma, kad į centro veiklą įsitrauks tyrimų institutai, universitetai, asociacijos, kolegijos, profesinės mokyklos, įmonės bei kiti partneriai. Pagrindinės centro veiklos kryptys – atsinaujinančios energetikos gaminimas, taupymas, visuomenės švietimas.

Centro planai – rengti ir įgyvendinti švietimo programas apie atsinaujinančią energetiką, kurti specialias profesinio mokymo programas, informacinės sklaidos projektus, kurie populiarintų žaliąją energetiką ir skatintų naudotis jos šaltiniais.

„Neturėtume apsiriboti vien investicijomis į būsimą branduolinę energetiką, bet galvoti plačiau – ir apie kitas energetikos rūšis, – sakė ministras Gintaras Steponavičius. – Regime nemažai verslo pastangų šia kryptimi, tačiau be mokslo, švietimo sistemos įsitraukimo vargu ar galėtume išvysti gerus rezultatus. Alantos technologijos ir verslo mokykla, kurioje diegiamos inovacijos, veikia realūs atsinaujinančios energetikos pavyzdžiai, nutiestos jungtys su koleginiu mokymu, yra tas partneris, su kuriuo galime realizuoti šį nekasdienį sumanymą – įkurti Žaliosios energetikos centrą. Tuo labiau kad į profesinio mokymo infrastruktūrą ateina šimtamilijoninės investicijos.“

Danas Arlauskas, vienas iš Žaliosios energetikos centro steigėjų, Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius teigė, kad energetikos kainos Lietuvoje tampa rimta problema. Lietuviai, kurių perkamoji galia yra daug mažesnė negu kitose ES šalyse gyvenančių žmonių, už elektros energiją sumoka tiek pat, kiek, sakykime, suomiai. Verslininkai moka maždaug 30 proc. daugiau negu daugumoje ES šalių. Dėl to itin svarbu galvoti apie alternatyvius energijos šaltinius. „Švietimo ir mokslo ministerija – viena iš nedaugelio, kurioje nesutikome biurokratizmo, čia žiūrima į priekį, nebijoma inovacijų, – sakė D. Arlauskas. – Edukacinis procesas yra labai svarbus kalbant apie atsinaujinančią energetiką. Mes patenkinti savo partneriu – Alantos technologijos ir verslo mokykla, kurioje ne tik mokoma, bet ir veikia atsinaujinančios energetikos pavyzdžiai.“

Alantos mokykloje žaliąja energetika rimtai domimasi nuo 2000 metų, kai vyko europinis projektas. Mokyklą energija aprūpina ant stogo sumontuota mini vėjo jėgainė kartu su fotoelektriniais moduliais, jau 11 metų mokykla apšildoma medžio atliekomis. Dabar mokyklos vadovai ketina įrengti biodujų jėgainę.

Diskusijoje dalyvavę verslininkai, jau naudojantys atsinaujinančią energiją, energetikai pabrėžė, kad Lietuva, panašiai kaip Vokietija, turi dideles perspektyvas tapti šios energetikos naudotoja ir propaguotoja. Ne visos šalys turi tokias palankias sąlygas žaliajai energetikai plėtoti, todėl Lietuvai ypač svarbu pasinaudoti palankiomis galimybėmis.

 Alma Vijeikytė
Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus vyresnioji specialistė