MOKSLASplius.lt

Didžiausias pasaulyje lėktuvų kapinynas

JAV oro pajėgų bazė, kurios oficialus pavadinimas „309-ta Areokosminio aprūpinimo ir atnaujinimo grupė“ (309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group (AMARG) tapo įžymi dėl to, kad tai – didžiausias pasaulyje karinių lėktuvų kapinynas.

Neoficialiai vietovė vadinama „Boneyard“ – būtų galima apytikriai išversti kaip „kaulų kiemas“. Kapinynas užima daugiau nei tūkstančio hektarų plotą, jame saugoma apie 4000 savo tarnybą baigusių lėktuvų. Nemažai jų – dar iš Antrojo pasaulinio karo laikų, bet didžioji dauguma – iš Šaltojo karo laikotarpio, kaip bombonešiai B-52, nurašyti 1990 metais, po to, kai JAV pasirašė nusiginklavimo sutartį su Sovietų sąjunga, ar naikintuvai F-14, baigę savo tarnybą kariniame jūrų laivyne šio mažiaus pradžioje.

„Boneyard“ neretai panaudojama ir kaip filmavimo aikštelė, tiek efektingoms reklamoms, tiek ir meniniams filmams – jame buvo filmuoti filmai „Topgun“ ir viena iš „Transformerių“ dalių.

Įkurtas iškart po Antrojo pasaulion karo, kapinynas yra Arizonos valstijoje, ši vieta parinkta todėl, kad sausame klimate orlaiviai lėčiau yra.

 

 

Nuotraukos iš „Google Earth“.