MOKSLASplius.lt

Mūsų kaimynai

Kijeve bus pristatytas leidinys, skirtas Lietuvos etnologijai

 Ukrainos nacionalinės mokslo akademijos M. T. Rylskio meno, folkloristikos ir etnologijos instituto direktorė akademikė Hanna Skrypnik, susidomėjusi etnologija Lietuvoje, vieną iš mokslo darbų leidinių (leidinys pradėtas leisti 2010 m.) nutarė paskirti Lietuvai: „Liaudies kūryba ir etnologija. Lietuvos etnologija“.

daugiau

Reikia sudeginti daug žvakių norint, kad žmogaus protas nušvistų žinių šviesa

 Mūsų pašnekovė – humanitarinių mokslų daktarė Tatjana Aleksandrovna Isačenko

daugiau

Vilniuje, Poeto dvasinės augimvietės mieste

 Iškilminga daina, perauganti į rūsčią giesmę „Reve ta stogne Dnipr shirokiy“ (Platusis Dniepras šniokščia ūžia) kovo 9 d. skambėjo prie Taraso Ševčenkos (1814–1861) atminimo lentos Vilniaus universiteto Bibliotekos kieme priešais centrinius Alma Mater rūmus. Apnuogintomis galvomis, susikaupusiais veidais giedojo Vilniaus ukrainiečių bendrijos nariai, Ukrainos ambasados darbuotojai. Pritarė arba bent pagarbą šiam ritualui išreiškė atėję lietuviai. Ukrainos nepriklausomybės ir laisvės pranašo Taraso Ševčenkos žodžiai sujudino plataus Dniepro vandenis, išjudino laisvės siekiams ukrainiečių tautą.

daugiau

Kultūrų dialogas neįmanomas be dialogo kultūros

 Ar dažnai susimąstome, kad krikščionybė, judaizmas, islamas turi tas pačias šaknis? Ir tai nėra atmirusios, bet gyvos šaknys. Visos didžiosios religijos remiasi tomis pačiomis bendražmogiškomis vertybėmis, kurias maitina tie patys gyvybės šaltiniai. Suvokdami šį visuotiniškumą turime būti nusiteikę partnerystei, ne iškeliant ar eskaluojant skirtumus, bet atrandant stebinančią vienovę, žmoniją jungiančius saitus. Apie tai kalba islamo mąstytojas, rašytojas ir poetas Fethullah Gülenas, kurio mokymui pasaulyje skiriama daug dėmesio ir ne vien musulmonų šalyse. Jis pelnė didelę pagarbą kaip kovotojas už taiką, intelektualas, socialinio gyvenimo reformatorius ir dvasinis vadovas.

daugiau

Lietuva ir Baltarusija: kartu mokslo ir technologijų erdvėje

 Šių metų rugsėjo 16–19 d. Vilniuje vyko Baltarusijos mokslo, kultūros ir ekonomikos dienos, VI-oji Baltarusijos Respublikos nacionalinė paroda Bel EKSPO-2009, Tarptautinis Baltijos ekonomikos forumas. Renginiuose dalyvavo Lietuvos ir Baltarusijos valstybių prezidentai, premjerai, Švietimo ir mokslo bei Užsienio reikalų ministerijų pareigūnai, mokslo, ekonomikos, kultūros, verslo ir kitų sričių atstovai.

daugiau

Pritrūkus reikalingam leidiniui atidumo

 Šiais laikais daug Lietuvos žmonių keliauja po pasaulį. Lankosi ir Čekijoje. Vykstantiems į šią šalį reikia informacijos ir apie jos sostinę Prahą. Leidykla Alma littera, pasišovusi padėti, 2007 m. išleido informacinę knygą Praha. Tai miestą ir šalį gerai pažįstančių anglų autorių, vyro ir žmonos, originalo metrikoje rašomų Chitropher & Melanine Rice, toliau tekste – Christopher ir Melanie Rice, o paskutiniame puslapyje ir lietuviškai pavadintų Kristoferio ir Melani Rais angliško kelionių vadovo vertimas į lietuvių kalbą (vertėja Eglė Petrauskytė).

daugiau

Tarptautinė mokslinė konferencija Lvovo religijų istorijos muziejuje

 Lvovo religijų istorijos muziejus, pasitelkdamas kitas institucijas, 2009 m. gegužės 12–15 dienomis suorganizavo jau XIX tarptautinę konferenciją Religijų istorija Ukrainoje, kurioje nagrinėtos aktualios mokslo ir religijos temos. Lvovo religijų istorijos muziejus įsikūręs buvusiame dominikonų vienuolyne, statytame XIV–XVII amžiuje. Bažnyčia perstatyta 1749 metais

daugiau

KIJEVE – LIETUVAI SKIRTAS POEZIJOS VAKARAS

Žinomi Ukrainos poetai ir vertėjai balandžio 6 d. Lietuvos ambasadoje Ukrainoje skaitė Lietuvai skirtas savo kūrybos eiles, pristatė lietuvių autorių vertimus į ukrainiečių kalbą. Tai vienas iš Lietuvos ambasados Kijeve organizuojamų Lietuvos tūkstantmečio minėjimui skirtų renginių.

daugiau

MĖLYNŲJŲ VANDENŲ REIKŠMĖ LIETUVOS IR UKRAINOS ISTORIJAI

 Ukrainos nacionalinėje gynybos akademijoje Kijeve balandžio 7 d. vyko apskritojo stalo diskusija, kurioje buvo aptariama Mėlynųjų Vandenų mūšio (1363 m. Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo vadovaujama kariuomenė, sudaryta iš lietuvių, ukrainiečių ir baltarusių padalinių, nugalėjo totorius) reikšmė Lietuvos ir Ukrainos istorijai.

daugiau

Spalvingosios Ukrainos dailininko paroda Vilniuje

 2009 m. vasario 23 d. Lietuvos Respublikos Seimo Dailės galerijoje buvo atidaryta paroda Nestoras Kizenka – spalvingosios Ukrainos dailininkas. Parodos atidaryme kalbėjo ypatingasis ir įgaliotasis Ukrainos ambasadorius Lietuvos Respublikai Igoris Prokopčiukas, Tarpparlamentinių ryšių su Ukrainos Respublika grupės narys, Seimo narys Česlovas Juršėnas, menotyrininkas Skaistis Mikulionis.

daugiau
„Mokslo Lietuva“ RSS kanalu