MOKSLASplius.lt

MĖLYNŲJŲ VANDENŲ REIKŠMĖ LIETUVOS IR UKRAINOS ISTORIJAI

 Ukrainos nacionalinėje gynybos akademijoje Kijeve balandžio 7 d. vyko apskritojo stalo diskusija, kurioje buvo aptariama Mėlynųjų Vandenų mūšio (1363 m. Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo vadovaujama kariuomenė, sudaryta iš lietuvių, ukrainiečių ir baltarusių padalinių, nugalėjo totorius) reikšmė Lietuvos ir Ukrainos istorijai.

Renginio dalyvius pasveikino Ukrainos gynybos ministras Jurijus Jekhanurovas ir Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Algirdas Kumža.

Pranešimus skaitė Lietuvos ir Ukrainos istorikai: prof. Alfredas Bumblauskas, prof. Feliksas Šabuldo, Ukrainos nacionalinės mokslo akademijos Istorijos instituto vyr. mokslinė bendradarbė Olena Rusina, Nacionalinės gynybos akademijos istorijos katedros doc. plk. Ighoris Sokalas.

Apskritojo stalo dalyviai sutarė, kad būtina sugrąžinti į ukrainiečių istorinę atmintį poros šimtmečių trukmės Ukrainos „lietuviškąjį“ periodą ir bendromis pastangomis puoselėti kelių šimtmečių trukmės Lietuvos, Ukrainos ir Baltarusijos regiono istorinį paveldą.

 


Nuotraukoje:

 

Kijeve vykusioje apskritojo stalo diskusijoje aptarta Mėlynųjų Vandenų mūšio reikšmė Lietuvos ir Ukrainos istorijai