MOKSLASplius.lt

Lietuvoje vykdomo protų susigrąžinimo projekto nauda abipusė


BPD     EU     SMM    

Lietuvoje vykdomo protų susigrąžinimo projekto nauda abipusė


Lietuvoje nuo 2006 m. gegužės mėn. sėkmingai vykdomas projektas „Protų susigrąžinimo programos parengimas ir įgyvendinimas“, pagal kurį į Lietuvos mokslo centrus trumpalaikiams vizitams atvyksta lietuviai mokslininkai iš viso pasaulio. Stebint akademinės bendruomenės susidomėjimą projektu buvo nuspręsta pratęsti paraiškų vertinimo terminą. Taigi paskutinė numatoma paraiškų vertinimo data - šių metų lapkričio 1 d., o mokslininkų vizitai turės baigtis iki 2008 m. kovo 1d. Projekto organizatoriai tikisi, kad Lietuvos mokslo centrai suskubs ieškoti partnerių, kurie galėtų atvykti į jų institucijas, ir teiks paraiškas dėl mokslininkų vizitų finansavimo. Dalyvavimo projekte nauda akivaizdi – pasikvietus mokslininką užsimezga artimesni bendradarbiavimo santykiai, kurių pagrindu ateityje bus vykdomi bendri moksliniai projektai ir tyrimai.

Projekto vykdymo laikotarpiu buvo patvirtintas finansavimas 29-iems moksliniams vizitams, trunkantiems nuo 2 savaičių iki 3 mėnesių. Jau 17 mokslininkų vizitų yra pasibaigę, o 4 vyksta šiuo metu. Atvykę tyrėjai įgyvendina vizito pradžioje užsibrėžtus tikslus – skaito paskaitas ir seminarus, renka medžiagą moksliniams darbams, rengia publikacijas, susitinka su savo srities specialistais, kuria ir įgyvendina bendrus mokslinius projektus su Lietuvos mokslo centrais.

Pirmieji vizitai į mokslo centrus prasidėjo kovo mėnesį. Į Lietuvą atvyksta įvairių mokslo sričių tyrėjai ir tai lemia itin platų vizitų tematikos spektrą – nuo nanoklasterizacijos procesų realaus laiko stebėsenos priemonių kūrimo ir tyrimų iki žiauraus elgesio ir prievartos, pasitaikančios tėvų ir vaikų santykiuose bei partnerystės ryšyje, analizės. Atvykusieji noriai dalinasi savo patirtimi, naujausia moksline literatūra ir atliktų tyrimų duomenimis. „Aš įžvelgiu didesnę naudą mokslinei institucijai, kuri kviečia mokslininką, nei pačiam tyrėjui, nes Lietuvos mokslo institucijos, deja, dažnai neturi naujausios mokslinės įrangos ar literatūros duomenų bazių“, - teigia iš Suomijos į Vilniaus universitetą atvykusi mokslininkė Jūratė Virkutytė.

Pasak Jungtinių Amerikos Valstijų Pitsburgo universiteto Antropologijos departamento mokslininkės Neringos Klumbytės, šis projektas suteikė galimybę integruotis į Lietuvos mokslininkų bendruomenę ir pajusti ją iš vidaus. Mokslininkė tikisi, kad po apsilankymo Lietuvoje santykiai su Lietuvos mokslininkais nenutrūks ir bendradarbiavimas taps dar artimesnis.

Projekto naudą įžvelgia ne tik viešėję mokslininkai, bet ir jų vizitus koordinavę žmonės. Vytauto Didžiojo universiteto Sociologijos katedros vedėja prof. Jolanta Kuznecovienė įsitikinusi, kad jos koordinuotas vizitas buvo maksimaliai naudingas tiek atvykusiai mokslininkei, tiek universitetui, nes mokslo šaka, kuriai atstovavo atvykusi tyrėja, Lietuvoje nėra plačiai išvystyta.

Projekto organizatoriai Užsienio lietuvių rėmimo centras primena, kad paskutinis paraiškų vertinimas dėl vizitų finansavimo bus vykdomas lapkričio 1 d. Užsienio tyrėjai ir juos priimančios institucijos gali teikti paraiškas dėl vizito finansavimo naudodamiesi Elektronine paraiškų pateikimo sistema (EPPAS) vizitai.eppas.lt. Projekto internetinėje svetainėje www.sugrizimai.lt skelbiama naujausia informacija apie projektą, jo eigą bei tarpinius rezultatus. Joje taip pat įdiegta duomenų bazė, skirta tyrėjams ir priimančioms institucijoms, kurie siekia surasti partnerius būsimiems vizitams.

Projektas „Protų susigrąžinimo programos parengimas ir įgyvendinimas“ finansuojamas pagal Lietuvos 2004–2006 metų bendrojo programavimo dokumento 2 prioriteto „Žmogiškųjų išteklių plėtra“ 2.5 priemonę „Žmogiškųjų išteklių kokybės gerinimas mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje“.