MOKSLASplius.lt

Skelbimai 2009/01/29

LENKIJOJE ATIDARYTA LIETUVOS TŪKSTANTMEČIUI SKIRTA PARODA

Sausio 21 d. Varšuvoje Lietuvos centre prie Lietuvos ambasados atidaryta paroda Užmirštoji Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė, skirta Lietuvos tūkstantmečiui Lenkijoje pristatyti. Ekspozicijoje pristatoma LDK istorija, santykiai su Lenkija. Dokumentų, žemėlapių ir antspaudų nuotraukos iliustruoja tekstinę informaciją apie Lietuvos valstybės simbolius, tikėjimų įvairovę, etnografinius regionus, statutinę LDK teisę, pirmąją Europos Konstituciją ir Vilniaus universiteto veiklą.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Egidijus Meilūnas, pristatydamas parodą, pažymėjo, kad tūkstantmetėje Lietuvos istorijoje LDK laikotarpis atliko ypatingą vaidmenį. „Šiandien galime pagrįstai didžiuotis šiuo mūsų šalies istorijos laikotarpiu. Daugiatautę, daugiakultūrę LDK, o vėliau – jos Sąjungą su Lenkija – be abejonių, galima pavadinti tuometine Europos Sąjunga“, – sakė ambasadorius ir priminė Popiežiaus Jono Pauliaus II žodžius „Nuo Liublino unijos iki Europos Sąjungos“.

Parodą parengė Lenkijoje gerai žinomas Lietuvos mokslininkas,

prof. Alfredas Bumblauskas, jam talkino Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto magistrantai. Paroda Varšuvoje veiks iki 2009 m. kovo 6 d., paskui bus eksponuojama Krokuvoje, Vroclave ir kituose Lenkijos miestuose.


LR Užsienio reikalų ministerijos informacija



 

VARNOJE PRISTATYTA JONO BASANAVIčIAUS VEIKLAI BULGARIJOJE SKIRTA KNYGA

Šių metų sausio 20 d. Lietuvos ambasadorius Bulgarijoje Arūnas Vinčiūnas lankėsi Varnoje, ten susitiko su miesto meru Kirilu Jordanovu, Varnos srities vadovu Christo Kontrovu, Varnos pramonės ir prekybos rūmų pirmininku Ivanu Tabakovu ir kitų institucijų vadovais. Susitikimų metu aptarti Lietuvos ryšiai su Varnos regionu, jų plėtojimo perspektyvos.

Ambasadorius A. Vinčiūnas priminė, kad Lietuvos ir Varnos miesto sąsajos siekia dar XV a., kai kovose su Osmanų imperija prie Varnos žuvo Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Vladislovas III (Jogailos sūnus), bulgarų vadinamas Vladislovu Varnenčiku.

Tą pačią dieną Varnos medicinos istorijos muziejuje, kuriame yra J. Basanavičiaus veiklos Bulgarijoje ekspozicija, pristatyta bulgarų žurnalisto ir rašytojo Petko Mangačevo knyga Dr. Jonas Basanavičius – gyvenimas ir veikla Bulgarijoje (1980–1905).

Pristatydamas knygą Arūnas Vinčiūnas pažymėjo, kad J. Basanavičius laisvės idėją į Lietuvą atsivežė iš Bulgarijos, pasidžiaugė, kad Lietuvą ir Bulgariją sieja nuoširdūs bei šilti ryšiai.

Jono Basanavičiaus indėlis į Bulgarijos mokslą ir istoriją, jo pasiaukojamas darbas gydant kovojančios Bulgarijos karius iki šiol nėra gerai žinomas Lietuvoje ir Bulgarijoje, todėl tikimasi, kad ši knyga padės visuomenei geriau susipažinti su lietuvių tautos patriarcho veikla Bulgarijoje.

Petko Mangačevas (g. 1941 m.) – bulgarų žurnalistas, ilgametis įvairių Bulgarijoje leidžiamų žurnalų ir laikraščių redakcijų darbuotojas ir vyriausiasis redaktorius. Baigęs žurnalisto karjerą, 1996–2004 m. dirbo auklėtoju Sofijos našlaičių namuose, įgijo socialinės pedagogikos specialybę Sofijos universitete. Pastaraisiais metais P. Mangačevas išleido keletą grožinės literatūros kūrinių.


LR Užsienio reikalų ministerijos informacija