MOKSLASplius.lt

Lietuviškų ekslibrisų paroda Kazachstane

Naujoje Kazachstano nacionalinėje akademinėje bibliotekoje lapkričio 18 dieną atidaryta pirmoji šioje šalyje ekslibriso paroda.

Mažosios grafikos meno tradicijas kazachams pristatė Lietuvos ambasados Kazachstane ir Lietuvos dailininko, ekslibriso tradicijų kūrėjo ir puoselėtojo, tarptautinių Vilniaus konkursų ir parodų rengėjo Alfonso Čepausko bendras projektas.

A.Čepausko sudarytoje ekspozicijoje pateikiama daugiau kaip šimtas originalių mažosios grafikos kūrinių, kurie skirti įvairiems Lietuvos istoriniams ir politiniams įvykiams bei iškilioms asmenybėms. A. Čepausko bibliotekai padovanoti katalogai ir knygos apie lietuvišką ekslibrisą papildė pernai pradėtą Lietuvos leidinių skyrių.

Didelį kazachų susidomėjimą sukėlė lietuvių grafikų kūriniai iš ciklų „Baltijos kelias 89“, „Žalgiriui – 600“ ir „Lietuvos kariuomenė“. Svarbūs parodos akcentai – ekslibrisai, skirti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir Česlovo Milošo jubiliejams.

Rengiant parodą Lietuvos ambasados Kazachstane diplomatai Nacionalinės bibliotekos vadovams ir specialistams papasakojo apie knygos ženklo istoriją ir tradicijas Lietuvoje, davė patarimų apie ekslibriso konkursų rengimą ir knygos ženklo populiarinimo būdus. Kazachstane ekslibrisas yra mažai žinomas.

Ekspoziciją numatoma pristatyti ir Astanos Levo Gumiliovo Eurazijos universitete, taip pat Almatos, Karagandos ir Pavlodaro miestų centrinėse bibliotekose.

Parodos atidarymo metu didžiausioje Kazachstano bibliotekoje Kazachstano kultūros viceministras Askaras Buribajevas pabrėžė, kad ši paroda leidžia kazachams plačiau susipažinti su Lietuva, kuri po pusantro mėnesio iš Kazachstano perims pirmininkavimą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO).

Lietuvos Respublikos
Užsienio reikalų ministerijos
ryšių su visuomene skyrius