MOKSLASplius.lt

Kompiuterinių spiečių tinklai

Kompiuterinių spiečių tinklai

Pirmoji BalticGrid projekto konferencija Vilniuje

Jau kelerius metus Europoje, JAV ir Azijoje plėtojama nauja paskirstytojo skaičiavimo ir internetu grindžiamo bendradarbiavimo paradigma, vadinama tinklu (grid). Tinkliniai paskirstytieji skaičiavimai suteikia galimybę atlikti bendrus darbus ir sujungti išteklius, peržengiant organizacijų ribas. Internetu susisiekiantys ištekliai - tinklai, procesoriai, kaupikliai, jutikliai, eksperimentinė įranga ir panašiai - gali būti sujungiami į vieną visumą, sprendžiant bendrą uždavinį, ir tai leidžia keistis duomenimis bei skaičiavimo galia. Gausybei taikomųjų uždavinių iš, pavyzdžiui, Žemės stebėsenos, didelių energijų fizikos, bioinformatikos, astrofizikos, medicininės diagnostikos palengvinimo, potvynių ar taršos numatymo sričių paskirstytieji skaičiavimai atveria naujas mokslinės pažangos galimybes.

Daugelyje Europos, Amerikos ir Azijos projektų buvo kuriama ir tobulinama tarpinė programinė įranga (angl. middleware, programiniai ‘klijai’ tarp išteklių ir taikomųjų programų), siekiant sukurti pagrindą, kuriuo dabar sujungti nuolatinio naudojimo paskirstytieji tinklai ne tik Europoje, bet ir tarp žemynų. Geri to pavyzdžiai - ES projektas Grid parengimas e-mokslui (Enabling Grids for E-SciencE (EGEE) http://public.eu-egee.org ) ir Pasaulinis didžiojo hadronų greitintuvo paskirstytasis tinklas fizikai (World wideLHC Computing Grid, WLCG, http://lcg.web.cern.ch/LCG ).

Norint užpildyti spragas ir išplėtoti tinklų infrastruktūrą kitoms bendruomenėms ir šalims, pradedami nauji projektai, vienas kurių - ES BalticGrid projektas (http://www.balticgrid.org ), siekiantis Europos paskirstytojo skaičiavimo (EGEE) infrastruktūrą sukurti ir Baltijos valstybėse. Projekte dalyvauja 10 partnerių iš Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Švedijos ir Šveicarijos. Projekto koordinatorius yra Karališkasis technologijos institutas, esantis Stokholme. Lietuvoje šį projektą vykdo ir kitų institucijų veiklą koordinuoja Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultetas bei Teorinės fizikos ir astronomijos institutas.

Vilniuje vyko pirmoji BalticGrid projekto konferencija, organizuota vieno iš partnerių - Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto. Į ją savo atstovus atsiuntė 10 projekte dalyvaujančių institucijų iš šešių šalių: Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Švedijos ir Šveicarijos. Renginys vyko Lietuvos mokslų akademijos rūmuose.

Konferencijoje buvo perskaityta daug originalių, svarbių pranešimų Lietuvoje dar nenagrinėtomis temomis. EGEE projekto direktorius Bobas Džonsas (Bob Jones) kalbėjo apie kompiuterinių tinklų laimėjimus E-moksle. Europos komisijos atstovas Enrikė Mitjana (Enrique Mitjana) apibūdino ES iniciatyvas kompiuterių tinklų technologijose. Svečias iš Ukrainos Pavelas Petrenko (Pavel Petrenko) papasakojo apie kompiuterių tinklų infrastruktūros vystymą Ukrainoje. Bartekas Palakas (Bartek Palak) iš Lenkijos pristatė BalticGrid programų valdymui siūlomą grafinę kompiuterinę aplinką Migrating Desktop. Paskutinę konferencijos dieną Vilniaus universiteto informacinių technologijų centre vyko 44 atrinktų dalyvių mokymai.

Daugiau nei pusšimtis potencialių lygiagrečių skaičiavimų sistemų vartotojų susirinko BalticGrid projekto atvirų durų dienos renginyje. Susitikimą atidarė Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Zenonas R. Rudzikas ir Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktorė Gražina Tautvaišienė. Pranešimus apie skaičiavimo tinklų technologijas perskaitė penki lektoriai. Daugelio europinių projektų iniciatorius Fabricijo Gagliardis (Fabrizio Gagliardi) kalbėjo apie kompiuterinių tinklų naudojimą moksle ir pramonėje. Maitė Baroso Lopesas (Maite Barroso Lopez) papasakojo apie europinio EGEE projekto veiklą. Lietuvos kompiuterinių tinklų pasiekimus ir gaires pristatė LitGrid projekto direktorius Algimantas Juozapavičius. Atvirų durų dienos renginį užbaigė Peras Osteris (Per Öster) pasakojimu apie BalticGrid projekto perspektyvas.

Kitas BalticGrid projekto visuotinis susitikimas vyks Estijoje 2005 metų spalio mėnesį.

Habil. dr. Gražina Tautvaišienė, Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktorė,

Šarūnas Mykolaitis, TFAI darbuotojas