MOKSLASplius.lt

„Interneto misionieriais“ tapsiantys bibliotekininkai savo žinias gilins naujuose mokymo centruose

Dešimties mokymo centrų atidarymas yra Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įgyvendinamo projekto Bibliotekos pažangai dalis. Šiuo projektu, pasitelkiant viešąsias bibliotekas, siekiama skatinti gyventojus, ypač iš kaimo vietovių ar priklausančius socialinės rizikos grupėms, kuo plačiau naudotis informacinių technologijų galimybėmis. Bibliotekų darbuotojai, išklausę kursus centre, įgis visas reikalingas informacinio raštingumo žinias, kad padėtų viešosiose bibliotekose veikiančios nemokamos prieigos vartotojams taikyti internetą kasdienei veiklai bei gyvenimo kokybei pagerinti. Centruose iš viso ketinama apmokyti apie 2 tūkst. bibliotekininkų, aptarnausiančių viešą interneto prieigą miesto ir kaimo bibliotekose.

„Įgiję naujų žinių ir įgūdžių, bibliotekininkai galės dar geriau patenkinti lankytojų lūkesčius. Bibliotekų darbuotojai taps savotiškais „misionieriais“, išžvalgysiančiais interneto labirintą, kad vėliau padėtų ir kitiems jame atrasti kelią, pasinaudoti informacinėmis technologijomis siekiant žinių, išsilavinimo bei geresnės gyvenimo kokybės“, – teigė projekto Bibliotekos pažangai vadovas Kęstutis Juškevičius. Anot projekto vadovo, planuojama, jog nuo ateinančios vasaros į šiuos mokymo centrus lavintis bus pakviesti ir visi norintys asmenys.

Artimiausiu metu mokymo centre kvalifikaciją patobulinę bibliotekų darbuotojai dar geriau padės lankytojams visokeriopai naudoti internetą kasdienėms reikmėms. Juolab kad tyrimai rodo, jog būtent naršydami bibliotekoje lankytojai yra labiau linkę naudotis sudėtingesnėmis, daugiau gebėjimų reikalaujančiomis elektroninėmis paslaugomis. Daugelis gyventojų pasinaudoti internetu į biblioteką ateina todėl, kad čia gali sulaukti kvalifikuotos darbuotojo pagalbos.

Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė mokymo centro atidarymo metu teigė: „Misija internetas“ prasideda. Džiaugiamės, kad gyventojams pasiūlysime užeiti naudotis internetu, suteiksime profesionalias konsultacijas ir paskatinsime lankytojus visapusiškai naudotis informacinių technologijų teikiamomis galimybėmis.“

Dešimtyje atidaromų centrų iš viso įrengta 220 mokymosi vietų, pusė jų yra mobilios. Kompiuteriuose įdiegta sulietuvinta Microsoft Vista operacinė sistema ir Office 2007 programų paketas. Besimokantieji galės naudotis ne tik įprastomis kasdienio naudojimo programomis, leidžiančiomis rašyti ir redaguoti tekstus ar naršyti internete, bet ir kurti duomenų bazes, dirbti su nuotraukomis ar kita vaizdo medžiaga. Centruose įrengtos ir elektroninės lentos, kurios užtikrins interaktyvų ir betarpišką mokymų procesą.

Iki 2011 m. truksiantį projektą Bibliotekos pažangai Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka įgyvendina kartu su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Projektą finansuoja Bilo ir Melindos Geitsų (Bill & Melinda Gates) fondas, Lietuvos Respublikos Vyriausybė bei savivaldybės ir bendrovė Microsoft, padovanojusi naujausios programinės įrangos. Projekte dalyvauja daugiau kaip 1 200 viešųjų bibliotekų.


Projekto „Bibliotekos pažangai“ informacija