MOKSLASplius.lt

Teisės ir sąlygos laisvai informacijos sklaidai

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktorius dr. Sigitas NarbutasPovilas SAUDARGAS

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka įteisina optimalų mokslo darbuotojų aprūpinimą informacija, sudarydama sutartis su mokslo institucijomis. Biblioteka nuo seno turėjo daug padalinių, veikiančių įvairiuose institutuose: Fizikos, Chemijos, Geologijos ir geografijos, Botanikos ir kai kuriuose kituose. Tenkindami mokslininkų poreikius, padaliniai užsakydavo reikalingą brangią mokslinę literatūrą, prieigas prie duomenų bazių, tvarkė specializuotus literatūros fondus, registravo mokslininkų publikacijas, vykdė kitokią svarbią veiklą. Pradėjus vykdyti mokslo reformą, institutai pakeitė teisinį statusą. Vieni, kaip antai buvęs Kultūros, meno ir filosofijos, tapo valstybės mokslo institutais; kiti – Geologijos ir geografijos, Botanikos ir Ekologijos – buvo sujungti į savarankišką tyrimo centrą; treti – Teorinės fizikos ir astronomijos, Matematikos ir informatikos – prijungti prie Vilniaus universiteto. Tokiomis aplinkybėmis Vrublevskių biblioteka turėjo tikslinti veiklos profilį, siekdama sudaryti kuo palankesnes sąlygas mokslo darbuotojams ir toliau naudotis bibliotekos fondais, naujausia informacija, Lietuvos ir užsienio literatūra, mokslinėmis duomenų bazėmis, automatizuotomis Lietuvos ir užsienio šalių bibliotekų paslaugomis bei informacijos priemonėmis. Šiuo tikslu naujasis Vrubleckių bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas apsilankė visuose institutuose, kuriuose veikia bibliotekos padaliniai, kalbėjosi su mokslo įstaigų vadovais dėl bendradarbiavimo padėties, gairių ir galimų teisinių pagrindų. Visuose institutuose buvo nedviprasmiškai pareikšta, kad tokie padaliniai, dabar virtę puikiai sukomplektuotomis specializuotomis bibliotekomis, ir toliau yra reikalingi, o juose dirbantys bibliotekininkai tapo nepakeičiamais mokslininkų talkininkais. Aptarus teisines ir kitas tolesnio bendradarbiavimo aplinkybes su institutais numatyta sudaryti sutartis. Pagal mokslininkų poreikius biblioteka įsipareigos komplektuoti specializuotus fondus institutuose, aptarnauti akademines bendruomenes, organizuoti naujų spaudinių, taip pat temines ir jubiliejines parodas, informuoti darbuotojus apie prieigą prie prenumeruojamų ir testuojamų užsienio duomenų bazių ir kt.Naujoji Lietuvos MA Vrublevskių bibliotekos komanda (iš dešinės): direktorius dr. Sigitas Narbutas, direktoriaus pavaduotoja mokslui Rima Cicėnienė, direktoriaus pavaduotoja finansų reikalams Vanda Tuguši, direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Eugenijus Ignatavičius

Bibliotekos publikacijų duomenų bazėje bus tęsiama Institutų darbuotojų knygų, straipsnių, pranešimų konferencijose ir kitos mokslinės veiklos faktų registracija.

Pirmąją bendradarbiavimo sutartį šių metų kovo 23 d. Vrublevskių bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas pasirašė su Lietuvos kultūros tyrimų instituto direktore dr. Jolanta Širkaite.

Ši ir kitos numatomos pasirašyti sutartys bus naudingos bendradarbiaujant bibliotekai ir tyrimo centrams bei institutams, padės gerinti mokslinės informacijos sklaidą ir informacinį aptarnavimą atsižvelgiant į mokslo reformos tikslus ir uždavinius.

 

 

 



Nuotraukose:

 

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas

Naujoji Lietuvos MA Vrublevskių bibliotekos komanda (iš dešinės): direktorius dr. Sigitas Narbutas, direktoriaus pavaduotoja mokslui Rima Cicėnienė, direktoriaus pavaduotoja finansų reikalams Vanda Tuguši, direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Eugenijus Ignatavičius