MOKSLASplius.lt

Docentui Algirdui Jakučiui – 60

Algirdas Jakutis gimė 1950 m. balandžio 11 d. Tauragėje. 1968 m. aukso medaliu baigė Šilalės vidurinę mokyklą ir įstojo į tuometį Vilniaus inžinerinį statybos institutą. Jį baigus A. Jakučiui įteiktas raudonas inžinieriaus-ekonomisto diplomas.

Dabartinio Vilniaus Gedimino technikos universiteto statybos valdymo sistemų laboratorijoje A. Jakutis pradėjo dirbti 1973 metais. Čia dirbo iki 1985 m., todėl 1973–1985 m. pagrindinė veiklos kryptis buvo susijusi su valdžios institucijų užsakytais mokslo tiriamaisiais darbais.

Dideliu pasikeitimu tenka laikyti 1985 m. A. Jakučio apgintą ekonomikos mokslų daktaro disertaciją ir perėjimą dirbti į Politinės ekonomijos katedrą. Nuo tada jis ėmė aktyviai dalyvauti įvairiose konferencijose, skaityti pranešimus, rašyti straipsnius į Lietuvos bei užsienio spaudą, leisti knygas. 1986 m. A. Jakučiui suteiktas pedagoginis docento vardas. Iš viso docentas atliko 72 mokslinius tiriamuosius darbus, parašė 60 straipsnių ir pranešimų konferencijoms, išleido 25 knygas, apibendrino ir išleido 3 paskaitų tekstus. A. Jakučio Literatūros rodyklė (publikacijos, recenzijos, vadovavimas baigiamiesiems darbams) apima 300 pozicijų.

Algirdas Jakutis yra statybų inžinierius – ekonomistas, todėl jo bibliografijoje aptiksime įvairių publikacijų statybų ir bendrosios ekonomikos temomis, o iš docento knygų apie ekonomikos pagrindus mokosi ne tik inžinerinių specialybių, bet ir kitų sričių studentai. Kai kurie moksliniai darbai paskelbti lietuvių, rusų, ir anglų kalbomis. Išskirtinę vietą užima originali monografija Ekonomikos nuostatų modeliavimas išleista visomis minėtomis kalbomis.

Doc. A. Jakučiui teko dirbti su dideliu būriu mokslininkų. Publikacijų bendraautoriai buvo K. Antanavičius, R. Ginevičius, A. Buračas, A. Duličenko, J. Bivainis, P. Čyras, J. Rudalevičius ir daug kitų.

Ne vieną A. Jakučio knygą išleido Vilniaus Gedimino technikos universiteto leidykla Technika, aktyviai bendradarbiauta ir su Smaltijos leidykla Kaune, Eugrimo Vilniuje. Dalis knygų publikuota e-bibliotekoje. Nacionalinėje bibliografijoje įregistruotų docento publikacijų – daugiau nei 150.

Docentas Algirdas Jakutis ir toliau yra aktyvus mokslininkas, mėgiamas studentų, ištikimas jį išugdžiusiai aukštajai mokyklai. Belieka palinkėti jam sėkmės mokslinėje ir pedagoginėje veikloje.


Dr. Algimantas Petrauskas